Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Αγιος Ιωάννης Κολτρέιν


Το 1965 ο Κολτρέιν κατέθεσε το έργο που προσδιόρισε τη σχέση του με τη θρησκευτικότητα και αποτελεί την περισσότερο βατή δουλειά του στην κατεύθυνση αυτή, το A Love Supreme (Yπέρτατη Αγάπη).
Ηχογραφήθηκε το Δεκέμβριο του 1964 και είναι ένας εκτεταμένος τελετουργικός αυτοσχεδιασμός αφιερωμένος στο Θεό, ο οποίος συγκαταλέγεται μέσα στα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Έργο σπάνιας εσωτερικής δύναμης, με ένα απλό θέμα που επαναλαμβάνεται σαν αδιάλλειπτη προσευχή. 




Για τους πιστούς, η αδιάλλειπτη νοερή προσευχή είναι μία μικρή φράση που επαναλαμβάνεται με συνεχή επικληση του θείου ονόματος, με απολυτη εσωτερική συγκέντρωση μέσω της οποίας επιδιώκεται η ένωση με το θείο. 

Η φράση που επαναλαμβάνεται,  απο τις φωνές των μουσικών, ειναι η φράση "A Love Supreme" (Υπερτατη Αγάπη).  Στο έργο, η νοερή προσευχή, παραλληλιζεται με την χαρακτηριστική "μουσική" φράση λίγων νοτών, η οποία επαναλαμβάνεται αδιάλλειπτα.




Οι δύο αγιογραφίες που απεικονίζονται είναι αυθεντικές, με τη βυζαντινή τεχνοτροπία, με φωτοστέφανο και την χαρακτηριστική ελληνική γραφή που αναγράφει το όνομα του εικονιζόμενου αγίου.

Στην πρώτη αγιογραφία, στον πάπυρο που κρατά ο Αγιος στο  δεξί του χέρι, γράφει:

"Ας τραγουδήσουμε όλα τα τραγούδια στον Θεό. Ας τον ακολουθήσουμε στον δρόμο της αρετής. Ναι, είναι αλήθεια. Ερεύνα και θα βρείς". 

Στην δεύτερη αγιογραφία ο πάπυρος γράφει:  

"Ας τραγουδήσουμε όλα τα τραγούδια που οφείλουμε, στον Θεό και την Δόξα Του....Δόξα στον Θεό"


Στο παρακάτω βίντεο ακούμε το βασικό θέμα του A Love Supreme στο οποίο ο ίδιος ο Τζον Κολτρέιν έγραψε τους στίχους.








Ο Κολτρέιν ανακηρύχθηκε άγιος απο την Αφρικάνικη Ορθόδοξη εκκλησία, το 1971. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη Κολτρέιν βρίσκεται  στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Σαν Φρανσίσκο. Εξυπηρετεί κανονικούς λατρευτικούς σκοπούς στον ομώνυμο ναό που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο σαξοφωνίστα και πρωτοπόρο συνθέτη της τζαζ.

Τα θυρανοίξια έγιναν το 1972, στις 23 Σεπτεμβρίου, την ημέρα των γενεθλίων του Κολτρέιν.
Για τον μουσικό Κολτρέιν και τη σχέση της μουσικής του με το θρησκευτικό συναίσθημα διαβάστε το εξαιρετικό σημείωμα του Κώστα Γιαννουλόπουλου. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νεα στις 17 Ιουλίου του 1997 μόλις τέσσερεις μήνες πριν το θάνατο του μεγάλου παραγωγού του Γ Πραγράμματος και ιδρυτή του βραχύβιου “Τζαζ fm”.

Πηγή:
http://tribes.wordpress.com/2006/09/06/st-john-coltrane/

Δεν υπάρχουν σχόλια: